Без паника: Гигантски прилеп обитава жилищен комплекс в Бургас, пазете го


Без паника: Гигантски прилеп обитава жилищен комплекс в Бургас, пазете го
21 Февруари 2019, Четвъртък


Родственикът на Дракула се спотайва в парковото пространство зад бл. 30 в ж.к. „Славейков“, сигнализират местните жители

Автор: Светлана Николова

Огромен по размерите си прилеп е засякъл бургазлия рано тази сутрин, докато се е разхождал в парковото пространство зад бл. 30 в ж.к. „Славейков“ в морския град. 

Мъжът е успял да заснеме „находката“ си. От кадрите на снимките се вижда, че крилата на летящата мишка почти обхващат ствола на дървото.



Какъв точно е този родственик на Дракула, все още не е ясно. Известно е, че в България се срещат 33 вида прилепи (в цяла Европа те са общо 35).

За успокоение на жителите на „Славейков“ уточняваме, че нашенските до един се хранят изцяло с дребни насекоми и вредители и спокойно могат да минат за вегетарианци.

Те не проявяват никаква кръвожадност, нито пък смучат кръв да пръсване. Иначе пък само едно малко прилепче, тежащо около 3 грама, е способно да види сметката на 1200 комара за един час, като средно за една нощ може да погълне 3000 насекоми – и това обикновено са все опасни за хората гадини. 

Точно заради тази тяхна полезна дейност по унищожаването на вредните насекоми, в много страни по света се полагат специални усилия за привличане на хвъркатите „инсект терминатори“, като се изграждат къщички за прилепи, специални керемиди и пр. 

Надяваме се огромният прилеп от Бургас да не падне жертва на човешките предразсъдъци, а да бъде оставен спокойно да чисти района от комари през лятото.


В категории: Новини , Парадокси

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Нела
22.02.2019 14:07:15
0
0
Прилепът го нямаше. Въпрос: след като получихте сигнала, освен статията, предприехте ли мерки за спасението му?
1
Нела
22.02.2019 14:07:14
1
1
Прилепът го нямаше. Въпрос: след като получихте сигнала, освен статията, предприехте ли мерки за спасението му?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки