Край на спора за марката DEVIN. Вижте какво реши съдът


Край на спора за марката DEVIN. Вижте какво реши съдът
21 Февруари 2019, Четвъртък


„Изразът Девин/Devin сам по себе си не носи директно послание, което да има пряко дискредитиращо въздействие върху останалите производители на стоки“, пише в решението на магистратите

Автор: Десант

С решение от 11 февруари т.г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли искането за заличаване на словната марка Девин/Devin, подадена от „Табаков консулт“ ООД. Съдът определя касационната жалба като изцяло неоснователна.

ВАС е третата и последна инстанция, която отхвърля искането на „Табаков консулт“ ООД от февруари 2014 г. за заличаване на марката, след като първоначално то бе отхвърлено от Патентно ведомство, а в последствие и от Административен съд – София град.

В своето решение, магистратите подчертават, че марката Девин/Devin е използвана в пълно съответствие с добрата търговска практика в сектора. Съдът констатира, че както при регистрацията й през 1994г., така и при двете последващи нейни подновявания, Патентно ведомство константно приема, че марката е коректно регистрирана и отговаря на всички законови изисквания.

Магистратите също така не откриват причина словната марка Девин/Devin – наименование на град в България и наименование на находище – да се схваща от потребителя като противоречаща на обществения ред или на добрите нрави.

„Признатата отличителност на марката води до извода, че потребителят няма да приема ползването й за неправомерно или нарушаващо обществения ред”, отбелязва Съда.

„Изразът Девин/Devin сам по себе си не носи директно послание, което да има пряко дискредитиращо въздействие върху останалите производители на стоки“, пише още в решението.

В заключение Съдът постановява, че процесната словна марка Девин/Devin не е в противоречие с нормативните изисквания, не нарушава по никакъв начин обществения ред и добрите нрави и не създава правна несигурност. Напротив, Съдът определя използването на марката като напълно законно с оглед на спазения ред при нейната регистрация и приложените от ДЕВИН ЕАД доказателства за получена концесия и системни инвестиции в разработването на находището и рекламирането на бутилираната вода с марка Девин.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки