Мартенски базари изпъстриха площадите в българските градове


Мартенски базари изпъстриха площадите в българските градове
21 Февруари 2019, Четвъртък


Пратки с червено-белия пролетен символ разнасят куриери по целия свят

Автор: Яна Славянска

Мартенски базари изпъстриха площадите на българските градове и села. Търговците предлагат най-различни разновидности на червено-белия пролетен символ.



Прави впечатление, че преобладават ръчно изработените мартеници, а кичозните китайски аналози се срещат все по-рядко.

В амулетите са вплетени най-различни пролетни символи - щъркели, детелини, лястовички, кокичета.

Залага се и на етно елементи с българска шевица, хурки и вретена, менци, Пижо и Пенда във фолклорни носии, шарени престилки и торби, дървени лъжички и т.н. Не са изключение и мартениците с мъниста, оцветени в българския трикольор. 

Млада жена предлага в Монтана кукла, цялата  - от шапката до обувките, в червено-бял цвят, пише Кмета.бг. На сергииге в Бургас пък може да се видт червено-бели терлички - хем кукленски, хем като украса, хем за обуване на малки детски крачета...


Снимка: Кмета.бг

В много градове се срещат украсени с мартеници дървета. Във Враца например традиционно кичат с над 200 мартеници централната пешеходна зона.

В Стара Загора пък на 1 март Баба Марта ще посрещне любителите на животните на входа на зоопарка, като ще завърже мартенички на ръчичките на всички дечица - за здраве и берекет.

В Деня на мартеницата тя ще премете, ще извърши обреди за гонене на змии, гущери и всякакви лошотии, и ще направи наричания за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Първите деца, които прекрачат прага на дома на животните, ще имат правото да завържат мартенички на клетките им.

Мартениците по традиция са изработени от сръчните помощници на Баба Марта от старозагорския  Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“.

Доста работа покрай празника имат и куриерските фирми. Техни служители споделят, че напоследък получават много пратки с мартеници - предимно за близки и роднини в чужбина. Адресати има по всички континенти.


В категории: Репортажи , Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки