Над 700 аптеки в София и страната затвориха врати днес в знак на протест


Над 700 аптеки в София и страната затвориха врати днес в знак на протест
Снимка: Мария Митева
Ключови думи: аптеки, фармацевти, протест
20 Февруари 2019, Сряда


Към протеста се присъединиха и повече от 30 аптеки в Бургас, всичките собственост на представители на дребния и среден бизнес

Автор: Десант

Над 700 аптеки у нас затвориха врати днес в знак на протест срещу финансовата тежест от редица нововъведения, едно от които Европейската директива за верификация на лекарствата. В недоволството се включиха както аптеки в големите градове, така и аптеки от малки населени и отдалечени райони. 

Протестите на аптеките започнаха от 5 февруари, но днес за първи път не са символични, обясни пред Дарик председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

„Днес аптеките, които участват в протеста, се очаква да не отворят въобще и по този начин да привлечем обществено внимание към проблемите, за които говорим”, посочи Вълев.

А проблемите за аптеките са освен разходите по интегрирането на системата за верификация на лекарствата, и редица според тях бюрократични административни свръхрегулации.

„Затваряме само за един ден, тъй като от началото на протеста на 5-и февруари до момента не сме получили абсолютно никакъв отзвук от страна на Министерството на здравеопазването. Междувременно направихме цикъл от срещи с политическите формации. Разговаряли сме с всички без една и имаме изцяло подкрепата им. Нямаме обаче все още отговор от министерство, заради което влязохме в протеста. Ние бяхме готови, ако има среща с министъра, потенциално да отменим протеста. Сега обаче се налага да попротестираме,” категоричен беше Вълев.

Според здравните власти за повечето аптеки новата платформа за верификация на лекарствата ще струва около 150 лева. За аптеките, които не разполагат с компютър и интернет обаче разходът по въвеждането на системата би могъл да надхвърли и 1500 лева.

Към протеста се присъединиха и повече от 30 аптеки в Бургас, всичките собственост на представители на дребния и среден бизнес. Те обаче затвориха врати обаче за по-малко от час. Големите аптечни вериги пък отказаха да прекъснат процеса на работа - не защото фармацевтите в тях не са солидарни с останалите си колеги, а заради това че имат външни собственици. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
обяснете
21.02.2019 05:05:38
0
0
Хайде обяснете какво значи, какво включва думата верификация като задължение на аптеките? Като се започва, въвежда в информацията....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки