Риболовни инспектори конфискуваха 200-килограмова моруна


Риболовни инспектори конфискуваха 200-килограмова моруна
Снимки: ИАРА
20 Февруари 2019, Сряда


Два дни преди това от ИАРА извадиха над 2 километра бракониерски мрежи от язовир Мандра с над половин тон незаконен улов в тях

Автор: Десант

Служители на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха във вторник, 19 февруари, бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра.

„Рибата е жива и е пусната обратно в водите на река Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

„Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени“, добави още той и съобщи, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Припомняме, че все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

При проверките по река Дунав във вторник беше заловено и лице в момента на извършване на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 морунаи и 1 скобар.

Два дни преди това, на 17 февруари, служители на сектор РК-Бургас извършиха проверка на язовир Мандра, при която е установено наличието на 70 броя бракониерски мрежи с дължина около 2100 метра, заложени в работно положение във водоема. Мрежите са извадени от водата, а рибата – около 540 кг сребриста каракуда, е дарена на Социален патронаж в морския град. 



Проверките на инспекторите на ИАРА продължават и всички нарушители ще бъдат санкционирани, предупреждават от риболовната инспекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки