13 трайно безработни вече са „зелени асистенти“


13 трайно безработни вече са „зелени асистенти“
19 Февруари 2019, Вторник


Хората, които участват в проекта, са социално-слаби, лица с увреждания или със заболявания, заради които трудно могат да си намерят работа

Автор: Десант

13 бургазлии, прекарали години като безработни, вече имат нова професия и шанс за добро бъдеще. Те преминаха обучение за „зелени асистенти“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас. Вече имат свидетелства за Втора професионална степен на квалификация и специалност „Озеленител“ и нова работа – в социално предприятие „Зелени асистенти“ на Община Бургас.

Проектът за създаване на социалното предприятие за озеленяване и благоустройство „Зелени асистенти“ се изпълнява от Община Бургас, а Строителната гимназия е партньор-обучител. Основната цел на проекта е да се улесни достъпа до заетост и подкрепа за социално включване и професионална интеграция на уязвими групи от територията на Община Бургас.

Те ще поддържат общински пространства, зелени площи в отдалечените квартали на гр. Бургас и малките селища на територията на общината. С реализацията на проекта се решават два значими проблема - от една страна се предоставя реализация на хора от различни рискови групи, а от друга - ще се постигне трайно поддържане на зелените площи.

Хората, които участват в проекта, са социално-слаби, лица с увреждания или със заболявания, заради които трудно могат да си намерят работа. От началото на учебната година възрастните ученици усърдно посещават учебните занятия в гимназията по строителство.

Техен класен ръководител е инж. Дора Захариева, преподавател с  опит в обучението на възрастни. Обучители са и ланшафтните архитекти Ивелина Пилукова и Анна Бакалова, инж. Станка Бибишкова. Партньор от страна на Община Бургас е ландшафтен архитект Светлана Танева.

Най-младият „зелен асистент“ е на 20, а най-възрастните – 56-57 годишни. „Те са отлични ученици и за разлика от нашите „редовни“ ученици, почти не закъсняват за училище и се стараят на всеки урок и упражнение“, разказаха преподавателите.

„Зелените асистенти“ преминават целия учебен план и практически дисциплини за професията „Озеленител“, накрая полагат и изпити, които издържат успешно.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки