След 17-годишна сага най-сетне започва ремонт на една от знаковите сгради в Бургас


След 17-годишна сага най-сетне започва ремонт на една от знаковите сгради в Бургас
17 Февруари 2019, Неделя


Казусът с т.нар. "Профсъюзен дом" търси решение от 2002 година


Една от знаковите сгради в Бургас, тази на бившия Профсъюзен дом, ще заживее втори живот. Това стана ясно след влязла в сила спогодба за делба на помещенията в сградата. Близо 17 години продължава спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственика.

Докато текат тромавите процедури, сградата в центъра на града пустее и се руши. В годините са получени многобройни сигнали от бургазлии за умрели птици, превърнали се в предпоставка за разпространение на зарази.

Казусът търси решение от 2002 година. До успешната му развръзка се стига едва през 2019 след намесата на областния управител на област Бургас – Вълчо Чолаков, който действа като медиатор.

През последните две години Чолаков предприема целенасочена кампания за разрешаване на спорния случай. Организира множество срещи с всяка една от заинтересованите страни, провежда разговори с адвокатите на физическите лица, в търсене на законов вариант за удовлетворение интересите както на частните собственици, така и на Държавата и Общината, като страни в спора. Участва лично в някои от съдебните заседания.

В следствие на тези действия страните стигат до единодушно решение, документално изразено със споразумение за делба. Според него собствеността на Община Бургас възлиза на 55,84 % от сградата, държавата получава – 32,68 %, а останалите части се поделят между частни собственици-реститути - между 3,8 и 1,9 %.

Имотите, които Държавата получава, са с обща площ 1300 кв. м. и включват 3 партерни помещения и 6 офиса в сградата. Стойността им възлиза на близо 2 млн.лева. В Областна администрация Бургас вече е получена и обратна връзка от страна на частните собственици, с която изразяват благодарност към  областния управител за активността и постоянството при приключване на  17-годишната сага.

Засега плановете на бургаската областна управа са помещенията да бъдат предоставени за ползване на държавни ведомства. Единият от вариантите, който обсъждат експертите е в някои от тях да бъде настанен отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Бургас. Предоставяне на имотите за ползване от Административен съд Бургас, Държавния архив и Български червен кръст са сред другите варианти, върху които се мисли.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки