Задава се ямболската „Кукерландия" - едно зрелищно маскарадно събитие


Задава се ямболската „Кукерландия" - едно зрелищно маскарадно събитие
Снимки: Архив kukerlandia.com
16 Февруари 2019, Събота


Мотото на проявата е „Когато фестивалът е живот“

Автор: Десант

От 28 февруари до 3 март в Ямбол ще се проведе 20-тото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. 

Това е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам.



В основата му са характерните за региона кукерски традиции, отличаващи се със своята специфика и в същото време богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места.

През годините фестивалът „Кукерландия“ се утвърди като едно от най-зрелищните и мащабни събития в културния календар на страната ни, привличайки десетки хиляди участници и публика от страната и чужбина.

Най-пищното събитие в програмата на фестивала е състезателното дефиле на маскарадните групи. То отново ще бъде в два поредни дни – събота и неделя (2-3 март).



Наградният фонд е в размер на 15 000 лева и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории. В двадесетото издание на фестивала, освен лауреатите, всяка група ще получи поощрителна парична награда за поддържане на маскарадната традиция, юбилеен плакет и диплом за участие.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.



Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитието пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки