Отново напрежение около провеждането на Луковмарш


Отново напрежение около провеждането на Луковмарш
16 Февруари 2019, Събота


Столичната община за втора година забрани факелното шествие

Автор: Десант

Въпреки забраната на Столичната община за провеждането на шествие с факли,  националисти ще почетат днес годишнината от смъртта на генерал Христо Луков, съобщава БНР. Генерал Христо Луков е спорна личност в българската  история,  смятан е за герой и патриот от едни, за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма от други.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в четвъртък, че не е позволявала организиране на марша. Това, което е съгласувано е поднасянето на цветя на паметната плоча на генерал Луков в столицата.

За втора година разпореждането на кмета е само да бъдат поставени цветя пред паметната плоча, без да бъде организирано факелно шествие. Миналогодишната  забрана за провеждането на т.нар. „Луков марш“ беше обжалвана и отменена от съда.  Фандъкова отбелязва още,  че и тази година документът подлежи на съдебен контрол и се обжалва от организаторите.

Планирани бяха и контра прояви в отговор на Луковмарш - протест под наслов „Без нацисти по улиците ни!” и манифест „Заедно срещу езика на омразата”, информира Нова телевизия.

От СДВР съобщават, че ще бъдат предприети всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, пише „Фрог нюз".

Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София.

Проявата започва с храмова църковна служба в памет на генерала и жертвите на комунизма, продължава като знаменно шествие до паметника на Незнайния войн, където с военен ритуал „проверка“ се споменават падналите за свободата и обединението на България и се произнасят речи. Следва факелно шествие до мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. „Тракия“ №1 (бивша „Артилерийска“) и полагане на цветя на паметната плоча.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки