Биг брадър гледа и от космоса


Биг брадър гледа и от космоса
Снимка: © Andrew Campbell
15 Февруари 2019, Петък


Той наднича от мъглявината Охлюв в съзвездието Водолей

Автор: Десант

Оказва се, че Биг брадър има не само на Земята, но и в Космоса. Мъглявина в съзвездието Водолей потресаващо наподобява всевиждащо око. Журналистите я наричат „Окото на Бога", а в действителност тя се казва... Охлюв, тъй като в центъра й се вижда спираловидна структура, също като шарка на охювена черупка. 

Този космически обект има удивително сложна геометрия. Мъглявината Охлюв, обозначавана още като NGC 7293, е една от най-ярките и близки примери на планетарна "облачност" — тя представлява газов облак, образувал се в края на живота на подобна на Слънцето звезда. Остатъчното звездно ядро, което е обречено да се превърне в бяло джедже, свети толкова енергично, че принуждава изхвърления в космическото пространство газ да фруоресцира. 

На разпространената в социалните мрежи снимка в син цвят е кислородът, а с червен  — водородът. Фотографията е получена в резултат на 74-часова експозиция с помощта на малък телескоп, разположен в двор в Мелбърн, Австралия. По вътрешния край на облака се виждат сложни плетеници от  неизвестен произход. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки