МВР разследва случая "Гебрев" с помощта на експерти от Великобритания


МВР разследва случая "Гебрев" с помощта на експерти от Великобритания
Снимка: Нова ТВ
15 Февруари 2019, Петък


Преди дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкри вероятната причина за отравянето на Гебрев - бизнесменът измества руските доставки на боеприпаси в определени държави

Автор: Десант

Британски екип разследващи е в България от четвъртък. Причината - те ще работят заедно с българските служби по случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и възможна връзка с отравянето на двойния агент от Русия Сергей Скрипал. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов.


Емилиян Гебрев

До съвместната работа се стигна, след като английски разследващи журналисти разказаха как единият от тримата агенти, които вероятно стоят зад отравянет на Скрипал, е бил у нас три пъти, включително през пролетта на 2015 г. Именно тогава бил отровен Гебрев.

Министър Маринов отказа да коментира колко точно британски експерти са у нас, както и представители на кои служби са те.

Нямало как при влизането в страната на Сергей Федотов, граничните полицаи да са знаели дали това е негово агентурно име, каза Маринов и отказа да даде повече информация за това с кого се е срещал Федотов у нас.

През 2015 г., когато е първият подаден сигнал от Гебрев, е работено само на национално ниво.


Валери Симеонов

Само преди дни лидерът на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов обясни, че интересът му по случая "Гебрев" датира от 2017 г., когато в качеството си на вицепремиер предприел действия, с които се показал като човек, който мисли за бизнеса в България.

Според Валери Симеонов проблемите на Гебрев датират още от времето, когато бизнесменът е пожелал да купи завод "Дунарит". Тогава е извършено и отравянето срещу него. С течение на годините случаят се усложнява, тъй като Гебрев измества руските доставки на боеприпаси в определени държави.

"Един такъв пример е Индия. Там Гебрев е изместил почти изцяло руската държава от пазара на оръжия. Сега той иска подновяване на разследването, защото се е запознал със случая "Скрипал" и е намерил прилики", разкри Симеонов.

Именно тогава Емилиян Гебрев е потърсил контакт с него.

"За мен отравянето на Гебрев не е новина. Знам тези факти от 2017 година. Трябва да попитате някой от службите, защо разследването не е доведено до край още 2015 година. Службите твърдят, че са си свършили работата, но според мен не са", каза Симеонов.

Той разказа, че през 2017 г. Гебрев го потърсил заради проблемите със замразяването на лицензите, с прокуратура и т.н.

"Първо дойде при мене. Това е нещо, което не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше, че има репресия на държавата спрямо него, не без известно основание. И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", каза Валери Симеонов.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки