Валери Симеонов: Поисках оставката на Порожанов заради акули като Зоров, лапащи от училищата


Валери Симеонов: Поисках оставката на Порожанов заради акули като Зоров, лапащи от училищата
15 Февруари 2019, Петък


Министърът допуснал да се стигне до мухлясали сирена и кашкавали в училищата във Варна, Бургас и София - нещо, което преди го е нямало

Автор: Десант

Валери Симеонов е поискал оставката на земеделския министър Румен Порожанов през декември, разкри самията той пред „Флагман”.

Повод колегите от сайта да го потърсят бе внесена точка 15 в дневния ред на Министерския съвет днес, с дългото заглавие Проект за постановление за изменение и допълнение на Наредбата  за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод” и схема „Училищно мляко”, приета с Постановление №251 на МС от 2016 г.

Според Валери Симеонов в случая става въпрос за корекция на скандално изменение от миналата година, което давало предимство на големите в бранша. 

Припомняме, че тогава от Министерството на земеделието увериха, че ще поправят спорния проект. Впоследствие обаче скандалните изменения били прокарани по „коварен” начин. Което и довело до поставянето на въпроса за оставката на Румен Порожанов.

Бившият вицепремиер Симеонов описа събитията отпреди няколко месеца така: „Влязохме в скандален спор с Порожанов, и Борисов разпореди да се отложи приемането с една седмица, в която да съгласуваме текстовете с Порожанов. Съгласуването на текстовете стана с нашите специалисти от кабинета и със специалистите от Министерството на земеделието, храните и горите. Ние категорично се противопоставихме на този вариант, при който се даваше предимство на големите в бранша и всички останали бяха обречени фактически на фалит. И след като се споразумяхме за основните принципи, оставихме Министерството на земеделието да завърши текстовете. Оказа се, обаче, че те доста коварно са подменили няколко члена, с които са дали предимство пак на тези големите. Това, за съжаление, се установи няколко месеца след като Наредбата вече беше влязла в сила.”

През декември Валери Симеонов отново реагирал: „Още веднъж поставих остро въпроса на Коалиционния съвет пред Борисов и поисках оставката на Порожанов. Така че много работи не ги знаете. Това беше началото на декември. Казах, че ако наредбата не се промени, януари месец ще поискаме оставката публично на Порожанов, което предизвика и съответната нова промяна на наредбата, с което беше възстановена старата наредба – така, както тя работеше.”

Лидерът на НФСБ е коментирал казуса пред „Флагман” в сряда сутринта, преди от Министерския съвет (МС) да обявят какво е било прието на правителственото заседание.

По-късно от пресслужбата на МС съобщиха следното: „С промените в наредбата се опростява изборът на заявител, отпада служебният избор, предоставят се по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици. Предвижда се ясна и публична процедура за провеждането на процедурите за избор на заявители от учебните заведения - обявяване на интернет страницата им на обявлението за набирането на предложения за доставка на продуктите по съответна схема, изискваните документи, реда за провеждането на избора и обявяването му.

С промените ще се постигне подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания, включително и чрез разнообразие на доставяните продукти и повишаване на ефективността на прилагане на схемата.”


Въпросът е дали искането за оставката на Порожанов отпада.

„На този етап, като видя как е приета наредбата, ще ви отговоря. Но последният вариант, който съм гледал онази вечер (не снощи, а онази вечер) в 99% удовлетворява интересите и на двете страни. Не само на търговците – тези 1200 фирми, които извършват дейността, но и на производителите. Така че никой не трябва да си позволява да изопачава истината, или цялата тази заложена идея, че фактически се извършва някаква манипулация спрямо производителите.

Никой не е против производителите. Те си участват в пазара на разпределението, имат своето място.

По никакъв начин не се ликвидират тези, които досега са действали, които са се набутали с кредити, които са накупили хладилни камиони, които са наели огромни хладилни бази, които са наели училищните столови, лавки и павилиони. Защото всичко това представлява една доста сложна система, свързана с наличието или наемането на база за извършването на тази дейност. А не както им се виждаше на някои големи акули от бранша – че въпросът е само да се „налапаш” с училищата и парите ще тръгнат веднага”
, коментира Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обясни, че през месеците, в които са действали скандалните поправки в наредбата, са нанесени сериозни щети.

Програмата действала с европейски и наши средства, а усвояването й спаднало драстично – от 94,3% на около 60%.

С промените преди няколко месеца се дало „предимство на няколко известни производители от рода на - има един доста обигран, не знам производител ли е, политик ли е или е обикновен комбинатор – казва се Зоров (ето имена ви давам) и още няколко такива…”

Валери Симеонов има предвид Димитър Зоров, собственик на марката „Пършевица”.

Той парадирал „с връзките си на най-високо равнище”. Поправките в негова полза обаче довели до спада в усвояването на програмата.

Стигнало се до мухлясали сирена и кашкавали във Варна, Бургас и София, което преди го нямало.

„Т.е. тарикатите, които се налапаха с огромен брой училища, нямат капацитет да вършат тази работа по зареждането на училищата. Всички тези факти бяха безспорни и се стигна до връщането на наредбата с леки корекции, което трябва да стане днеска. Ето това са част от задкулисните битки на Валери Симеонов. Пък дали аз съм го направил или го е направил някой друг – това не е толкова важно. Естествено, че аз нищо не мога да направя сам и че това е станало с усилията на целия кабинет и някои други специалисти от Министерския съвет”, коментира още водачът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти”.

„Просто една тежка история и естествено, че тя не остана без последици. По-малките фирми, за съжаление, не оцеляха, но като цяло мисля, че този бранш е спасен – така, както стана с ракиджиите”, заключи Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки