Петер Сиярто: Унгария ще продължи да подкрепя България за членството й в Шенген


Петер Сиярто: Унгария ще продължи да подкрепя България за членството й в Шенген
Снимка: Пресцентър на МС
12 Февруари 2019, Вторник


Вицепремиерът Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство

Автор: Десант

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто даде висока оценка на българо-унгарските отношения, като постави акцент върху политическите и икономическите връзки между двете държави. На съвместна пресконференция след срещата си с вицепремиера Марияна Николова, той препотвърди позицията на Унгария и заяви, че страната му подкрепя безусловно България за членството й в Шенген.

„Ние ще продължим и занапред да оказваме техническа помощ за охраната на границите на България, които са външни на Европейския съюз.“, каза Сиярто и подчерта, че страната ни се справя изключително добре в опазването на външните граници на общността.

Заместник министър-председателят Марияна Николова посочи, че България цени изразената подкрепа и допълни, че Унгария е важен партньор на страната ни в Европейския съюз, със сходни позиции по важни теми като европейската перспектива на Западните Балкани и кохезионната политика.

„Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство. Те са свързани с интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по широк спектър от двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред“, каза българският вицепремиер.

Припомняме, че Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство. Обменът на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската криза, насърчаване на раждаемостта и интеграцията на ромската общност са във фокуса на визитата и. По-късно днес тя ще се срещне и с унгарския си колега заместник министър-председателя Жолт Шемейн.


В категории: Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки