УМБАЛ-Бургас призова абитуриентите да отпразнуват завършването си с благотворителна акция


УМБАЛ-Бургас призова абитуриентите да отпразнуват завършването си с благотворителна акция
12 Февруари 2019, Вторник


Кампанията „Това не си го правил" спасява живот

Автор: Десант

УМБАЛ Бургас отправя предизвикателство към абитуриентите – направете нещо, което никога не сте правили и отпразнувайте завършването по начин, който никой в Бургас не е правил до момента и който със сигурност ще бъде запомнен!

Днес болницата представи проект „Това не си го правил“. Целта му е да провокира младежите, които тази година навършват 18 г., да отбележат своето пълнолетие като кръводарители. Кръводаряването е разрешено само ако имаш навършени 18 г.

„Напоследък са много популярни благотворителни каузи сред завършващите – „С тениска на бал“, „С автобус на бал“. Те са посветени на различни добри каузи. Нашата кауза спасява живот. Защото човешката кръв спасява живот и досега заместител няма. В Бургас има много активни млади хора - кръводарители, ние видяхме това и вярваме, че техният пример ще бъде последван“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Проектът на най-голямата болница в региона промотира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред най-младите жители на региона. И отправя предизвикателство към завършващите класове - да се обединят и да направят нещо добро заедно – групово кръводаряване и дори състезание по кръводаряване сред бургаските училища!  Най-активните училища ще бъдат отличени на специална церемония на 14 юни – Световен ден на кръводарителя.

Вдъхновители на проекта са бургаски ученици от Гимназията по туризъм, които миналата година при инцидент със свой съученик организират спонтанна акция по кръводаряване. В нея се включват стотици. Днес момчето, за което те дариха кръв - Илия, дойде в болницата, за да благодари на всички - близки, познати и непознаки, които са дали част от себе си, за да го спасят.

Желаещи класове и училища могат да се включат в проекта чрез фейсбук страницата „Това не си го правил“ https://www.facebook.com/nesigopravil, като организират групово кръводаряване в училище, в което да се включат учители и родители, като промотират страницата и видеото, изготвено за целта. Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или снимка на страницата, да тагне приятели, да сподели с близки и роднини – с хаштаг #несигоправил.

Проект „Това не си го правил“ е разработен от Института за здравно образование и УМБАЛ Бургас АД, финансиран от Обществения борд на „Телъс Интернешънъл“. Партньори на проекта са: Министерство на здравеопазването, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Регионално управление на образованието – Бургас, Областна администрация – Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия, фотограф Павлина Попова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки