Скандалната „Джи Пи груп" ще строи тунел „Железница" на автомагистрала „Струма"


Скандалната „Джи Пи груп" ще строи тунел „Железница" на автомагистрала „Струма"
Снимка: АПИ
12 Февруари 2019, Вторник


Изборът на изпълнител става след решение на Върховния административен съд 

Автор: Десант

Договорът за строежа на тунел „Железница" на автомагистрала „Струма" вече е подписан. Изпълнението на поръчката е възложено на ДЗЗД "АМ Струма Тунел 2018", в което участват „Джи Пи груп" АД, „Глобал Кънстръкшън" ООД и "Виа План" ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370,37 лв. без ДДС., информират от Агенция „Пътна инфраструктура".

Припомняме, че през миналата година избухна т.нар. скандал "Джи Пи гейт", свързан с данни за корупция с еврофондове, но официално досега има единствено обвинение за пране на пари на един от съдружниците в компанията Георги Василев.

След избухването на скандала, премиерът Бойко Борисов нареди на АПИ да намери законов начин да не включва "Джи Пи груп" в обществени поръчки. Последва официално съобщение от "Джи Пи груп", че се отказва от проекта за тунел "Железница".

От АПИ обаче посочват, че изборът на изпълнител става след решение на Върховния административен съд (ВАС) и след като срокът за валидност на офертата на ДЗЗД "АМ Струма Тунел 2018" е бил удължен, докато тази на ДЗЗД "АМ Струма-ОП2: Тунел Железница" не е била, тъй като самото сдружение, в което влизат "Главболгарстрой" АД и "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД не е поискало.

Съоръжението трябва да е дълго около 2 километра и ще е най-дългият такъв тунел в България.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки