88 млн. тона годна за консумация храна в ЕС е отишла в боклука за една година


88 млн. тона годна за консумация храна в ЕС е отишла в боклука за една година
12 Февруари 2019, Вторник


ООН си поставя цел до 2030 г. в глобален мащаб да се намали  наполовина разхищаването на храни на глава от населението

Автор: Десант

Средно по около 88 млн. тона годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.

Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“, съобщава в. Монитор. Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите.

Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.

Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни  и неправителствени организации с отношение  по проблема.

През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали  наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.

България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни.

През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки