Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен с "новичок"


Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен с "новичок"
11 Февруари 2019, Понеделник


Това стана ясно от цялата изнесена фактология по случая от главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвета


Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. "новичок". Изследванията са независимо едно от друго - на  частна финландска лаборатория и на нашите медици,изготвили българската съдебно-медицинска експертиза.

Това стана ясно от цялата изнесена фактология по случая от главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвета.

В разговора участваха и вътрешният министър Младен Маринов, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Спешната среща се състоя заради появила се информация, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на Гебрев през 2015 г., както написаха британски и руски сайтове, както и "Капитал". 

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на "Кемпински-Зографски" Гебрев на 28 април 2015 Гебрев е бил откаран във ВМА. На сутринта и изпълнителният директор на неговото предприятие "Емко" е бил приет в Токуда, после в Пирогов, а три дни по-късно и синът на бизнесмена е бил закаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Хлорпирифос пък е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатото от сина му, допълни фактите главният прокурор.

Този пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, овощни, технически и житни култури, и е силно токсичен. Разследването е стигнало и до земеделския производител, а съдържанието на веществото е било в минимално количество. Съдебно-медицинската експертиза е показала остра интоксикация с форсфоро-органично съединение.

Разследването тогава е прекратено, след като не е била открита отровата. Било е подновено след писмото на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал, с отрова от семейството на "новичок".

Цацаров допълни хронологията, като поясни, че то е било възобновено, докладвал е на премиера, създаден е бил съвместен екип с МВР и ДАНС, информирани са британските власти, както и партньорските служби. Извършени са 13 разпита на свидетели.

Самият Гебрев признава и нещо, което до този момент не е известно на нашите разследващи, а именно, че със съдействието на ВМА през юни 2016 е дал проба на кръв и урина за финландска частна лаборатория, като си е заплатил от джоба. Финландците правят заключението, че в урината се съдържа фосфоро-органично съединение, но не се съдържат химически бойни вещества, забранени от конвенцията, каквото е въпросният "новичок", разкри още главният прокурор.

Всички данни и документи от изследванията са представени на британските власти след получаване на европейската заповед за разследване през декември 2018 г., както и писмо от наша страна с готовност за сътрудничество.

След като изнесе цялата фактология по разследването от 2015 г. до сега, включително и за съвместните действия на българските разследващи с британските служби, Цацаров заяви, че то продължава. През цялото време се действа заедно с британския екип от разследващи.

"Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели", заключи главният прокурор по адрес на медиите, раздухали сюжета, че оръжейният бос е жертва като Скрипал.

След като описа криминалната линия по случая с отравянето на Гебрев, сина му и служителя му, Цацаров се спря и на втората - шпионската линия, в която става въпрос за трима руски граждани, свързвани с руското разузнаване, за които британците смятат, че са намесени в престъплението срещу Скрипал.

При двама от руските граждани няма данни да са пребивавали у нас за последните 10 години. Третият обаче е идвал три пъти, съобщи Цацаров. Той се казва Сергей Вячеславов Федотов и времето на едното му пребиваване у нас съвпада с времето на отравянето на Гебрев.

Федотов е в България от 24 до 28 април 2015 вечерта, когато напуска страната със самолет. В момента продължава разследването именно по тази нишка, за да се установи какво е правел по време на пребиваването си у нас.

"Работим в тясно сътрудничество с българските власти  и служби, тече разследване", каза и британската посланичка, която обясни, че заради тайната няма как да разкрие повече детайли. Ема Хопкинс обаче обобщи, че при премиера е провела ползотворна среща.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки