Доживотна присъда за убийство в семейството, за домашно насилие - до 10 години затвор


Доживотна присъда за убийство в семейството, за домашно насилие - до 10 години затвор
07 Февруари 2019, Четвъртък


Това реши парламентът на днешното си заседание

Автор: Десант

От 15 до 20 години затвор или доживотна присъда без право на замяна ще получи всеки насилник, който е убил жена си, мъжа си, детето или друг близък от семейството.

За принуда, лека и средна телесна повреда в условията на домашно насилие наказанието ще бъде от 3 до 10 години. Насилствено сключване на брак ще се наказва с решетки от 1 до 6 години. Всички тези прояви на домашно насилие трябва да са поне трикратни, за да се задейства наказателната процедура.

Това реши парламентът, който прие без противоречия и дебати промените срещу домашното насилие в Наказателния кодекс на второ четене. Нямаше гласове против, както и по време на заседанието на правната комисия вчера, съобщава Канал 3.

Те бяха инициирани от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която благодари на депутатите за единодушието. Това е един удар срещу домашното насилие, заяви Караянчева от трибуната.

"Повярвайте ми, това е стъпка в правилната посока и аз съм убедена, че след като постигнахме такова единодушие по такъв важен закон, пред нас им възможност да работим единно и да правим добро законодателство", добави парламентарната председателка.

Сред новите текстове са наказанията при преследване и следене в условия на домашно насилие, които се наказват с до 5 години затвор. Психическият тормоз, който беше сред първоначално предложението за ефективно наказание мерки, отпадна по препоръка на работната група от магистрати, тъй като това се оказа много трудно доказуемо престъпление. Освен това за три псувни човек можеше да иде в затвора.

Няма да има затвор до 3 г., какъвто замисъл имаше, а само глоба до 10 хил. лв. за родител, който не спазва съдебното решение и отказва на другия родител контакт с детето след развода. И тук депутатите се отказаха от крайни мерки заради деликатността в тези отношения между родителите и по съвет на прокуратурата, която ги е снабдила със статистика, че и при досегашните дела до присъди не стигат поне 3/4 от случаите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки