Започват проверки на субсидиите за автобусните линии в слабонаселените райони


Започват проверки на субсидиите за автобусните линии в слабонаселените райони
Снимка: Новини.бг
07 Февруари 2019, Четвъртък


Селата в Странджския край бяха заплашени да останат без транспорт

Автор: Десант

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да извърши проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабонаселени планински и гранични райони в страната.

Припомняме, че субсидията за обществените превози в четири общини в Бургаска област - Малко Търново, Средец, Карнобат и Созопол, бе намалена между 30 и 50%, което бе на път на откаже превозвачите да обслужват линиите от малките и слабонаселени места до тези общински центрове. А те на практика са единствената връзка на хората от селата с града, където единствено могат да ползат и медицински грижи, и финансови услуги, и административно обслужване. За проблема сигнализираха от превозвача „М-БУС” и малкотърновският кмет Илиян Янчев.

На среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова днес премиерът заръча да се проверят всички конкретни случаи, изнесени в медиите.

“Повече пари сме дали, а има недоволни хора, това няма как да се случва“, заявява министър-председателят.

Борисов изтъкна, че са отпуснати 4 милиона лева повече за дотиране на линии, които са за малки населени места. Той поиска да се мисли в посока промяна на модела - за повече справедливост и отговорност, не само от държавата, а и от общините в субсидирането и компенсирането на обществените автобусни превози. Премиерът поиска и конкретни мерки срещу нерегламентирания сив сектор в транспорта.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че от организацията са отворени към всички предложения на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки