НФСБ, телевизия СКАТ и сайтът Десант отбелязаха 141 години от освобождението на Бургас


НФСБ, телевизия СКАТ и сайтът Десант отбелязаха 141 години от освобождението на Бургас
06 Февруари 2019, Сряда


На 6 февруари преди 141 години в морския град влиза летящият отряд на полковник Александър Лермонтов, племенник на прочутия поет Михаил Лермонтов

Автор: Светлана Николова

Родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“ почетоха освобождението на Бургас от османска власт. На 6 февруари, преди 141 години, в морския град влиза летящият отряд на полковник Александър Лермонтов, племенник на прочутия поет Михаил Лермонтов.

Представители на Националния фронт, журналисти от телевизия СКАТ и сайта „Десант“, както и граждани на Бургас се събраха в Приморския парк и отрупаха с венци и цветя паметника, издигнат на мястото, където се е намирал руският военен лазарет.


Областният координатор на НФСБ Иван Кузманов (вдясно) бе сред патриотите, дошли да се почетат паметта на героите, дали живота си за освобождението на България

Внезапното и успешно настъпление на русите в края на 1877 г. всява паника сред властите и турското население, което започва да напуска югоизточните части на България.

През декември същата година в Бургас започват да пристигат турски параходи и гемии за превозване на изплашеното турско население към Цариград и Мала Азия. Останалото в града християнско население се събира вечер на групи на различни места в града – в Боналовата градина, в гръцката църква, на гемии в пристанището.

В началото на януари 1878 г., когато турската власт в Бургас почти не съществува параходът „Селиме“ стоварва 300 турски войници, за да поемат охраната на града. В морския град освен редовна турска пехота, има и множество черкези и башибозуци.

На 5 февруари тук пристига с разузнавателна цел първият руски разезд от 30 кавалеристи. На следващия ден – 6 февруари, отрядът на полковник Лермонтов в състав четири роти пехота, две конни оръдия и три взвода драгуни, потегля от Айтос за Бургас.

Неговата цел е да се осигури на руския флот достъп до бургаското пристанище. Идеята е руската войска да заеме позиции в залива и спре нахлуващите от север през Дюленския проход черкези и дезертирали турски войници.

На 6 февруари към три часа следобед, въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците на града Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, съпровождано от духовенството, излиза в края на града, за да посрещне тържествено освободителите.

На това място, което днес попада в центъра на Бургас, се издига мемориал в чест на събитието. Паметник е вдигнат там, където е бил руският военен лазарет.



Полевата болница е организирана от дъщерята на полковник Лермонтов – Александра, която идва в Бургас през май 1879 г., заедно с 4-и армейски корпус. Тук тя подпомага обучението на медицински кадри, а при създаването на лазарета закупува със собствени средства болничен инвентар и инструментариум.

Самият монумент е вдигнат от войници от 24-та пехотна дивизия, в памет на техните другари от 93-ти Иркутски и 94-ти Енисейски пехотен полк, загинали в края на Руско-турската война.


В категории: Новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
лъжите
06.02.2019 19:35:51
0
0
Ами лъжите, медиите, престъпността - съзнание, образование, религия...
Полицейско насилие и дотука...Обществената сигурност, живот, здраве....??? Другите членове...
Служебни лица с юридическо образование - престъпници!!! получават компенсации над 150 000 лв. за накърнен професионален авторитет, кариера. а те престъпници!!! не може да ги осъди прокуратурата/съда. На кашата с престъпността в България. Срещу съзнанието.
4
само този въпрос
06.02.2019 19:00:39
0
0
Кой какво плаща? Само този въпрос! От колко години....?????
3
ето лъжи
06.02.2019 18:58:44
0
0
Ето лъжи.....Такава реклама присъединяването на Западните Балкани, ролята на България. Срещу бившата СФРЮ - има заведени дела от бившите републики за финансови манипулации/злоупотреби... КТБ - какво прави в СФРЮ/бившето? Колко години ни занимават с това, а истинската информация или възможни хипотези за престъпления и информация - няма!!! И по колко други неща!!!
2
само лъжи
06.02.2019 18:53:36
0
0
България не си защитава и търси интересите, както правят другите.... Само лъжи....
1
Страсбург-дела!
06.02.2019 18:50:37
0
0
Страсбург- дела. А защо не се използват членовете от Конвенцията за междудържавни дела, нито оповестяват! Тука - са толкова неща в кюпа.... Това е положението...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки