Евгения Банева ще води кампания за евродепутат от ареста


Евгения Банева ще води кампания за евродепутат от ареста
06 Февруари 2019, Сряда


Едно е да искаш, друго е да ти се даде - така коментира адвокат Марин Марковски намеренията на Банева да поиска по-лека мярка за неотклонение или направо да излезе на свобода под предтекст, че ще прави кампания

Автор: Десант

"В закона няма пречка някой да се кандидатира от ареста за евродепутат, ако изпълни всички други условия” - така адвокат Марин Марковски коментира пред NOVA кандидатирането на Евгения Банева за изборите за Европейския парламент през май.

„Въпросът практически стои – когато тя се кандидатира, следва ли да бъде освободена от ареста? Отговорът в закона е категорично не, защото тя е привлечена да носи наказателна отговорност преди да се кандидатира”, поясни Марковски.

Той подчерта, че дори тя да поиска мярката ѝ за отклонение да бъде изменена в по-лека, което е нейно право, това едва ли ще се случи, защото няма юридически основания. „Едно е да искаш, друго е да ти се даде”.

Евгения Банева е обвинена в участие в организирана престъпна група, ръководена от нейния съпруг, която е източвала предприятия, укривала е данъци и е изпирала парите от тези престъпления на обща стойност над 600 млн. евро.

„Нека да е ясно, че от няколко години насам, когато човек вече е задържан, не може да се позове на тази неприкосновеност, която преди това съществуваше. Това че ставаш кандидат не те освобождава от ареста”, посочи бившият заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов.

Според него Баневи и техните адвокати вероятно не са се съобразили с това, че Избирателният кодекс е променен. „Те така представиха казуса, като че ли тя ще излезе. Тя не може да излезе”.

Двамата експерти посочиха, че не е ясно как Банева ще води кампанията си за евродепутат от ареста.

Адвокат Марковски е на мнение, че за тази цел могат да ѝ бъдат предоставени компютър и телефон. Те обаче следва да се използват под строг контрол. Той подчерта, че този казус се поставя за първи път.

„Г-жа Банева през 2014 г. участва в европейските избори. Взе 6 хил. гласа и малко, което представляваше 0,3% и беше 20 пъти по-малко, отколкото ѝ трябваха”, коментира проф. Константинов. „И най-успешният от независимите депутати е взел 15 пъти по-малко от необходимото”.

Адвокат Марковски посочи казуса със Сергей Станишев, чието избиране за евродепутат е спряло наказателното производство срещу него.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки