Почитаме небесната закрилница от пожари, наводнения и други природни бедствия


Почитаме небесната закрилница от пожари, наводнения и други природни бедствия
05 Февруари 2019, Вторник


Вижте какви предсказания за времето можем да направим в деня на света Агатия

Автор: Десант

На 5 февруари Православната църква чества Света мъченица Агатия (Добра).

Тя живяла в Панорм (днес Палермо) по време на царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.), когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан. В онези години по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни.

Агатия (Добра) била дъщеря на благородни и богати родители, възпитана в християнско благочестие. Безбожната заповед за избиване на християните я хвърлила в покруса. Тя оставила любовта към отечеството и семейството си, и се приготвила да срещне своята участ.

Игемонът Кинтиан обаче чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й. Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от Катана в Панорм да доведат светицата на съд като християнка. Те отишли при Агатия и обещали с чест да я отведат при своя военачалник, ако тя даде дума да се поклони на техните богове.

Когато девицата пристигнала в Катана, военачалникът заповядал да я настанят в дома на една богата жена на име Афродисия. Тя имала пет млади дъщери и с тяхна помощ се опитала да накара Агатия да се откаже от вярата си и да се отдаде на светски живот, прилъгвайки я с ласкави думи и щедри подаръци. Нищо обаче, не помогнало.

Тогава Кинтиан заповядал да я затворят в тъмница и я измъчвали. През нощта й се явил св. Петър с мехлеми за раните й. Тя, обаче, не пожелала да се разголи пред него, но раните й магически зараснали, а от килията започнала да се носи странна силна светлина. Тази светлина изплашила стражите и повечето се разбягали, а тези, които останали, пусна Агатия на свобода. Но тя решила да остане, тъй като се доверявала на своя бог.

След 4 дни Кинтиан отишъл в килията и отново я накарал да се откаже от вярата си, но не постигнал успех. След това мъченията на Агатия продължили – този път я сложили върху парчета керемиди и живи въглени, за да я горят.

По време на мъченията в града настанало голямо земетресение. Жителите на града отишли при Кинтиан и му помоли да спре мъченията на жената, за да престанат и земетресенията. Той отново я хвърлил в тъмница, където мъченицата се помолила за последно на своя Бог и след това починала.

Света Агата се смята за небесна закрилница от пожари, наводнения и други природни бедствия. По древна традиция в деня, в който честваме паметта й, се освещава хляб, сол и вода, благодарение на което мястото, където се намират те, се опазва от пожари и падане на мълнии. 

Освен това, вярващите хвърлят в огъня осветените хляб и сол, за да опазят жилищаа си от запалване. Хляб и сол се дава и на домашните животни, за да се предпазят от болести.

Рицарите на Малтийския орден и пожарникарите смятат св. Агата за своя покровителка. 

В Агатинден се правят и предсказания за времето. Ако денят е топъл, в близко бъдеще не се очакат студове. Ако е мразовит, това предвещава сухо и горещо лято. 

Имен ден празнуват: Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки