НФСБ предлага пълна забрана за използване на наргилета


НФСБ предлага пълна забрана за използване на наргилета
Снимка: 24 часа
04 Февруари 2019, Понеделник


С проекта се цели забраната на продажба на продукти за "водна лула", които не съдържат тютюн, и приравняване с режима за забрана на тютюнопушенето

Автор: Десант

НФСБ инициира промени в Закона за здравето, с които се предлага пълна забрана за използване на наргилета, наричани "водна лула". С проекта се цели забраната на продажба на продукти за "водна лула", които не съдържат тютюн, и приравняване с режима за забрана на тютюнопушенето.

С поправка в Закона за закрила на детето се предлага забрана за продаването им на деца. Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, се предлага още в текстовете на проектозакона.

"Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Хроничните пушачи на наргиле развиват по-често хроничина обструктивна белодробна болест и периодонтит. Вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето", пише в мотивите към проекта за промени, към които е приложена и статистика от Световната здравна организация за периода 2013-2014 г.

Според данните България е на 5-то място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

Вносители на Законопроекта са народни представители от Обединените патриоти, начело с председателя на НФСБ Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки