Красимир Вълчев предлага наказателна отговорност за родители на деца с ранни бракове


Красимир Вълчев предлага наказателна отговорност за родители на деца с ранни бракове
04 Февруари 2019, Понеделник


Министърът на образованието определи проблема като „една от най-трудните задачи” в образователната система

Автор: Десант

Наказателна отговорност трябва да носят родителите, които имат деца с ранни бракове, заяви пред журналисти в Пещера министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той определи проблема като „една от най-трудните задачи” в образователната система. По думите му в момента има състав на Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но родителите не са обект на санкции.

„Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите. Моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях”. Коментира още министърът.

Според  Вълчев проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Той отбеляза, че прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен. Според него за решаване на проблема с ранните бракове правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права.

Министър Вълчев бе на работно посещение в Пещера, където се разговаря с директори на училища и детски градини, учители, представители на синдикални организации и на местната администрация. Вълчев уточни, че това е 55-ата община в страната, където е провел подобни срещи, за да се запознае на място с процесите в образователната система и проблемите й. Утре той ще посети Панагюрище.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки