Изложба дава отговора на въпроса как е била създадена Търновската конституция


Изложба дава отговора на въпроса как е била създадена Търновската конституция
04 Февруари 2019, Понеделник


Експозицията е посветена на 140-годишнината от паметния акт и ще бъде подредена в центъра на Велико Търново

Автор: Силвия Горанова

Как е създадена Търновската конституция и какво се е случило по време на Учредителното събрание - това разказва с изложба Регионален исторически музей – Велико Търново.

Експозицията е посветена на 140-годишнината от паметния акт и ще бъде подредена в центъра на Велико Търново, съобщава Светла Атанасова, уредник в културната институция, пред Агенция „Фокус“.

Чрез оригинални фотоси експертите представят старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабилите, както и графики от вътрешната уредба на заседателната зала.

„Специално място е отредено на основните фигури, оратори и представители на либералното и консервативното течение в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов; реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и т. н.“, допълни още Светла Атанасова.

Идеята за „Търново като люлка на българската държавност” е доразвита с отделни художествени визии, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в старата столица в унисон с държавната приемственост и традиции.

„Темите са представени с оригинални фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище „Надежда” по време на Третото и Четвърто събрание, посрещането на царските особи в Търново“, поясни още уредника.

Отделено е внимание и на тържествата по повод 130-тата годишнина от Учредителното събрание, като са показани конституциите на България от 1947, 1971, 1991 г. Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция“ ще е експонирана от 8 февруари до 20 април на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ във Велико Търново.


В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки