Дори нашето външно министерство не знае колко са българите по света


Дори нашето външно министерство не знае колко са българите по света
03 Февруари 2019, Неделя


Вижте какво показват данни, предоставени от МВнР на Eurochicago.com в отговор на искане на медията за предоставяне на обществена информация за броя на сънародниците ни в чужбина

Автор: Десант

Eurochicago.com обнародва интересни данни от отговора на МВнР на въпрос, зададен от екипа на медията, който се отнася до броя на българските граждани извън страната по държави. Информацията, предоставена от външното ни министерство, обаче съдържа приблизителни данни.

Така например за Франция числото е 60-80 хиляди, за Австралия – 10-15 хиляди, за Нова Зеландия – 3-5 хиляди, и пр. Освен това за повечето от страните, където има по-големи български разселения, данните са видимо закръглени. Министерството на външните работи на Р. България явно не разполага с по-точни данни за броя на българските граждани извън България за редица страни. 

За Германия числото, посочено в отговора на МВнР, е 416 хиляди, за Турция – 350 хиляди, за САЩ – 300 хиляди, за Гърция също 300 хиляди, за Испания – 250 хиляди, за Великобритания – 200 хиляди, за Италия – 120 хиляди, за Канада – 70 хиляди, за Австрия – 35 хиляди, за Молдова – 31 хиляди, за Кипър – 25 хиляди, за Чехия също 25 хиляди, за Южна Африка – 20 хиляди, за Швейцария – 12 хиляди, за Норвегия – 7 хиляди, за ОАЕ – също 7 хиляди, за Малта – 6 хиляди, за Полша – 4 хиляди, за Йордания – хиляда и пр.

Ако сравним новополучените данни с тези отпреди седем години, след предишното запитване на сайта до МВнР, ще видим, че през 2011 г. броят на българските граждани в Германия е бил само 74869, а сега числото е над 400 хиляди и това е доста повече от САЩ, Гърция и Испания, съответно 300 хиляди, 300 хиляди и 250 хиляди. Което прави Германия първа по численост на живеещите там наши съграждани.

Данните за Великобритания, например, за 2011 г. са 100 хиляди български граждани, данните за Франция – 30 хиляди, данните за Турция – 500 хиляди. Т.е., българските граждани във Великобритания са се увеличили за 7 години със 100 хиляди, тези във Франция с 30-50 хиляди, а тези в Турция са намалели със 150 хиляди. Данните за САЩ, за Гърция и за Испания са същите, както сега.  Излиза, че за седем години няма никакви промени в броя на българските граждани в тези страни, което едва ли е така, изтъкват от Eurochicago.com. 

Данните за всички държави може да видите ТУК.

Общият брой на българските граждани по света, според данните за 2011 г., изпратени в редакцията на сайта в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792.

Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина или по-точно – над 2 млн. и 417 хиляди български граждани извън България за 2018 г.

Но колко точно са българските граждани по света, както преди, така и сега (и в изпратените за 2011 г. данни доста от числата също са закръглени), изглежда никой не може да каже, обобщават от  Eurochicago.com. От медията правят уговорката, че при това цитираното число от над 2 млн. и 417 хиляди не включва етническите българи от историческите ни общности, които нямат българско гражданство.

Заключението, което прави медията според данните на Външно министерство, е че българските емигранти по света са се увеличили за 7 години с 400 хиляди.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки