Как някогашното бойно поле на Шипка е превърнато в исторически резерват


Как  някогашното бойно поле на Шипка е превърнато в исторически резерват
01 Февруари 2019, Петък


Това разкрива изложба, която ще бъде открита в Бургас по случай освобождението на морския град от турско робство


Автор: Десант

На 6 февруари, когато Бургас ще чества 141 години от освобождението си, от 12.00 ч. в Историческия музей в морския град (ул. Лермонтов 31) ще бъде открита изложбата „60 години Парк-музей Шипка“.

Гостуващата изложба от Национален парк „Шипка“ представя историята му чрез фотографии и фотокопия на оригинални документи. Директорът на парк-музея Чавдар Ангелов ще разкаже за превръщането на някогашното бойно поле в исторически резерват, за строителството на емблематичния „Паметник на свободата“ и създаването, оформлението и изграждането на парка, започнало през 1956 г.

На мястото за кратък срок са извършени колосални строителни дейности - възстановени са бойните позиции и батареи, на историческите места по цялото бойно поле са поставени плочи с възпоменателни надписи. Построено е монументално стълбище с 894 стъпала, водещо към паметника на свободата. Проектът е на проф. Михаил Кац, допълнен по-късно от Любен Димитров и Мара Георгиева.

Едва през 1991 г. е осъществен пълният замисъл на първоначалния проект на „Паметника на свободата“, като по всичките му етажи е разположена тематична експозиция. Изложбата ще остане в Бургас до месец април т.г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки