България е на второ място в ЕС по дял на общините, спечелили ваучери за безплатен безжичен интернет


България е на второ място в ЕС по дял на общините, спечелили ваучери за безплатен безжичен интернет
01 Февруари 2019, Петък


Първо място в конкурса заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59

Автор: Десант

България е на второ място в Европейския съюз по дял на общините, обхванати от инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места (WiFi4EU). 43% от българските общини спечелиха ваучери за изграждане на високоскоростен достъп до световната мрежа в първия конкурс, който се проведе през ноември 2018 г. 215 български общини кандидатстваха, като 113 от тях получиха финансиране в общ размер на 1 695 000 лв.

Първо място в конкурса заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59.

Местните администрации от Североизточния район са най-успешни в конкурса - 49% от всички общини са получили ваучери в размер на 15 хил. евро. На второ място е Югозападният район. 46% от общините там получават финансиране. Третото място в конкурса заема Северен централен район с 44% общини, успели да се класират в инициативата. В Южен централен район ваучери получават 41% от общините, а в Югоизточен район - 36%.

Русе е областта с най-голям брой общини, които спечелиха ваучер -безплатен безжичен интернет ще се изгради в 75% от общините. В област Шумен 70% от общините успешно се включват в инициативата, а в област Плевен - 64% от центровете на местна власт.

14 от областните градове са сред първите, които ще изграждат мрежи за високоскоростен безжичен интернет на обществени места. Най-малкият от тях по брой население е Чавдар, а най-големият е Пловдив.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията продължава да оказва съдействие на общините, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки