Правителството одобри 5 млн. лв. допълнителни разходи на Българската православна църква


Правителството одобри 5 млн. лв. допълнителни разходи на Българската православна църква
30 Януари 2019, Сряда


Средствата са по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. и са осигурени за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за тази година

Автор: Десант

Правителството одобри 5 млн. лв. допълнителни разходи като част от държавната субсидия за 2019 г. на Българската православна църква - Българска патриаршия, с което ще бъде обезпечена текущата издръжка на Църквата от началото на годината.

Средствата са по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. и са осигурени за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за тази година.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит с писмо до МС е отправил искане за предоставяне на част от държавната субсидия за 2019 г., като то е подкрепено от правителството.

През 2018 г. бяха приети изменения и допълнения на Закона за вероизповеданията, с които се въведе нов ред на финансиране от страна на държавата на регистрираните вероизповедания - с чл. 28 от Закона бяха определени критерии, съгласно които ежегодно със закона за държавния бюджет се одобрява разпределението на държавната субсидия за вероизповеданията, считано от 1 януари 2019 г.

Поради обстоятелството, че Законът за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше приет преди промените в Закона за вероизповеданията, с § 19 към преходните и заключителните разпоредби на изменителния закон е предвидено за тази година Министерският съвет да одобри държавната субсидия за вероизповеданията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки