Заплетен казус поставя на карта програмата за саниране в Карнобат


Заплетен казус поставя на карта програмата за саниране в Карнобат
29 Януари 2019, Вторник


Ситуацията е патова. Подобен казус при изпълнението на оперативната програма „Региони в растеж“ до момента не е имало никъде другаде в страната, категорични са юристи

Автор: Севдалина Пенева

Заплетен казус, свързан със саниране на жилищен блок в Карнобат, чака своето почти невъзможно решение. Сблъсъкът на частни с обществени интереси в случая е такъв, че на карта е заложено изпълнението на оперативна програма „Региони в растеж“, чийто краен срок изтича в началото на март. След което следват огромни санкции за общината.

Към екипа ни с молба за съдействие се обърна д-р Никифор Никифоров, собственик на медицински център в Карнобат. Той се оплака от сериозен натиск спрямо него от страна на общинската администрация.

Местната власт, в лицето на Златина Димитрова, шеф на отдел „ТСУ“, го притискала да позволи върху покрива на сградата му да бъде монтирано 7-етажно скеле, нужно за саниране на жилищния блок 40 в съседство, на ул. „Кирил и Методий“.


Д-р Никифор Никифоров

„Г-жа Димитрова е заявила, че общината ще води дела срещу нас, ако откажем достъп на строителите. Обяснила им, че скелето е единствения възможен вариант, че друга възможност няма. Казала го е по време на събранието на собствениците на блока, проведено на 22 януари. Хората са се настроили срещу мен, обвиняват ме, че аз спирам санирането, че разбутаните им тераси така ще останат“, разказва д-р Никифоров.  

Сградата на центъра е бивша собственост на Министерството на отбраната и допреди няколко години е била военен клуб. Д-р Никифоров я закупил и хвърлил огромни средства, за да я ремонтира и превърне в мини поликлиника.

Опасенията му са, че от тежестта на скелето покривната плоча, която още не е покрита, може да се пропука и да съсипе инвестицията му. Затова категорично отказва да съдейства.


Светослав Боянов, технически ръководител на обекта

Оказа се, че други варианти да се извършат ремонти на терасите над медицинския център има. Те обаче били двойно по-скъпи и щели да бъдат за сметка на фирма „Ника Консулт“ ООД – София, която е сключила договор с общината за ремонт на бл. 40 за сумата от близо 500 000 лева. Това ни разказа на място техническият ръководител на обекта Светослав Боянов.

Потърсихме за коментар и кмета на Карнобат Георги Димитров.

„Ако не спазим крайния срок, общината ще плаща огромни неустойки по оперативната програма „Региони в растеж“, обясни ни бързането той.

Този блок бил един от първите, включени в програмата за саниране, но заради различни претенции на част от собствениците и обжалване на проекта, ремонтните дейности се отложили с повече от година и половина.

Обектът по договор трябва да бъде завършен на 28 февруари.


Георги Димитров, кмет на Карнобат

„И ако д-р Никифоров продължи да упорства, ще бъда принуден да приложа разпоредбите на Закона за устройство на територията, които позволяват на кметовете на населени места да осигуряват достъп за извършване на сторителни и ремонтни дейности. Включително и да търсят съдействието на полицията“, обясни Георги Димитров.   

Ситуацията е патова. Подобен казус при изпълнението на оперативната програма „Региони в растеж“ до момента не е имало никъде другаде в страната, категорични са юристи.

Общината има своите основания да бърза, но от друга страна частната собственост по конституция би следвало да е непрекосновена и никой не би трябвало да прилага сила срещу д-р Никифор Никифоров, за да го принуди да предостави покрива на центъра за строителна площадка.

Дали общината все пак ще предприеме крайни мерки срещу него или той ще отстъпи, ако правата му бъдат гарантирани, предстои да видим.


Д-р Никифоров се опасява, че покривът му няма да издържи натоварването на скелето, затова отказва достъп на строителните работници


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки