Часовникът, символ на Бургас, ще тиктака с нов механизъм


Часовникът, символ на Бургас, ще тиктака с нов механизъм
Снимка: Община Бургас
28 Януари 2019, Понеделник


Той ще запази познатия си образ с тройния циферблат

Автор: Десант

На 29 януари започва ремонтът на един от най-популярните символи на Бургас - трилицевия часовник в центъра на морския град.

В 10:30 часа екип от специалисти с помощта на техника ще започне демонтаж на стария механизъм, който е морално остарял и повреден. Подмяната му с нов ще даде възможност на Часовника да работи още дълги години, за да изпълнява функцията си на важен елемент от градската архитектура, изтъкват от общинския пресцентър.

Реконструкцията е планирана така, че градският символ да запази познатия си образ с тройния циферблат. Поправките ще засегнат само скритите под кутията части.

Старият механизъм обаче ще продължи "да живее", но вече като част от експозицията на Историческия музей в града. По този начин ще се съхрани споменът за една от любопитните истории на Бургас, когато няколко ентусиазирани негови граждани се заемат със задачата да закупят от чужбина градски часовник, за да може морският град да има модерен за времето си европейски облик.

Безспорно най-голямата заслуга за опазването на този градски символ има Стефан Николов. След като Часовникът е бил свален от мястото си и дълги години събира прах в тъмни помещения, той го реставрира и връща отново на главната улица.

Освен основният ремонт на градския символ, Община Бургас ще извърши и облагородяване на пространството около него. Така миналото на града ще продължи да живее като част от модерната градска среда, придавайки артистичен и модерен вид на морския град.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки