Няколко НПО-та поискаха от Борисов незабавна проверка на строежа на Алепу край Созопол


Няколко НПО-та поискаха от Борисов незабавна проверка на строежа на Алепу край Созопол
24 Януари 2019, Четвъртък


От фирмата изпълнител дават абсурдното обяснение, че всъщност укрепват свлачище, което се активизирало преди няколко години

Автор: Десант

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и неговото правителство по повод започналото строителство на Алепу на брега на Черно море:

„Обръщаме се към Вас във функцията Ви на еднолични органи на централната изпълнителна власт, назначаващи и контролиращи областните управители, Дирекцията за национален строителен контрол и Регионалните инспекции по околната среда и водите, които са допуснали и разрешили строителството в района на Алепу, привличащо вниманието на българските граждани последните седмици.

Това строителство се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо“.

Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в имота, в който се извършва строителството е допустимо такова със следните параметри:

интензивност на застрояване до 0,5, минимална озеленена площ минимум 70 % и височина на застрояването до 7,5 м.

Обаче Вашите подчинени органи, в нарушение на ЗУЧК, са допуснали и разрешили в този имот интензивност на застрояването – 1, процент на озеленяване 50% и височина на застрояването – 10 м.

Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м.

Очакваме да разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност.

Надяваме се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя - Главболгарстрой холдинг АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността.“

Припомняме, че строителните работи там са започнали в края на миналата година. От фирмата изпълнител дават абсурдното обяснение, че всъщност укрепват свлачище, което се активизирало преди няколко години. Това бил първия етап от строителството на ваканционно селище.

„Комплексът не е разположен на плажа. Той изглежда, че е на плажа, тъй като това, което виждате в момента, това са основите, те са реално под земята, където е било възможно преди свлачището да  бъдат построени тези сгради”, заяви Веселин Колев, архитект на обекта пред Нова ТВ.

„Можете да видите пътя, който пропадна и ние решихме да действаме преди, недай Боже, да имаме нещастен инцидент. Това е път, по който минават през летния сезон много коли, автобуси, пешеходци, които се разхождат”, заяви пред телевизията и Радослав Котларов, изпълнителен директор на фирмата-строител.

От фирмата обясняват, че теренът бил урбанизиран, както десетки други в района и бил част от общия устройствен план на община Созопол. Укрепването на свлачището било техен ангажимент. Операцията обаче била скъпа и затова следващият етап било изграждането на вилно селище.

„Всеки един такъв проект има и финансова рамка, която, за да се изпълни, е необходимо да има, освен това много скъпо струващо съоръжение, да направим и комплекс. Реално сградата ще спомогне укрепването на свлачището с нейната тежест”, заяви Радослав Котларов.

Вилното селище било планирано с площ от 7 000 квадратни метра.

РИОСВ започна проверка, но резултатите ще бъдат обявени до дни. От ДНСК пък отговориха писмено, че строежът не е от тяхната компетенция и разрешението е издадено от архитекта на Община Созопол.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки