Птици от бургаските езера "кацнаха" върху пощенски марки


Птици от бургаските езера "кацнаха" върху пощенски марки
Снимка: Община Бургас
24 Януари 2019, Четвъртък


Новите издания ще бъдат представени по повод Световния ден на влажните зони

Автор: Десант

Четири от най-красивите водолюбиви птици, които гнездят в района на бургаските езера и Черноморието - розов пеликан, голям гмурец, малка бяла чапла и малък корморан, ще бъдат изобразени на пощенски марки. 

Новите издания ще бъдат представени на 1 февруари от 11:00 часа в Музея на съобщенията, разположен в Централното управление на "Български пощи". Събитието е по повод Световния ден на влажните зони, който се отбелязва на 2 февруари.

Авторите на идеята за пощенските марки от Фондация "Виа Понтика" са избрали да изобразят обитатели от бургаския езерен комплекс, защото той е част от основния миграционен път на птици от цяла Европа към южните страни, наричан също "Виа Понтика".

Много от прелитащите по този маршрут птици остават да зимуват или гнездят край Бургас заради добрите условия, които предлага районът.

Край местните езерата са установени 254 вида птици, 71 от които са включени в "Червената книга" на България. От срещащите се видове 105 са от европейско природозащитно значение, като 9 от тях са световно застрашени, а застрашени в Европа са 95 вида.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки