ЕК реши: Наказателна процедура срещу България заради закона за марките и географските означения


ЕК реши: Наказателна процедура срещу България заради закона за марките и географските означения
24 Януари 2019, Четвъртък


Според комисията националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските стоки и храни

Автор: Янко Крумов

Европейската комисия е решила да предприеме по-нататъшни действия по наказателната процедура срещу България заради закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 година, съобщава БТА.

От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански стоки и храни. Според комисията националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските стоки и храни.

В съответствие с последователната съдебна практика правната уредба на ЕС предвижда единна и изчерпателна система на закрила на географските означения от нейното приложно поле.

България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено съответното заявление.

Комисията започна производството за установяване на нарушение с изпращането на официално уведомително писмо през януари миналата година. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията.

В противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Защо
24.01.2019 23:04:11
0
0
Доколкото е ясно това, което явно само е преведено или пуснато като съобщение....По тези съдебни искове, загуби и т.н. - ще има ли осъдени? Конкретни отговорности??? Защо трябва всички/бюджет да плащат - прикрити зад обща отговорност?
2
Браво
24.01.2019 14:58:33
0
0
Браво. Само безобразия... На определин места - сигналите се приемат. На други - незнайно защо, за същите престъпления - не. За нищо!!! Там (някакви други ги водят ???) - нямаш думата!!! нито закон, нито нищо. За София - по-периферни - ок. По-центрани - не!!! Там хората, гражданите, законът не могат да имат думата!!!! А в съвсем изоставени, забравени, граждани, неграждани - не!!!!
1
BALGARIN
24.01.2019 14:07:26
0
0
ABE,,MNOGO RANO,,SE E SETILA,,E.K.,,DA NI GO KAZE!OT 2007 DO 2018 SA-11 GODINI?!SEGA EDNA ,,DARZAVN
A KOMISIJ,,DA VZEME DA PITA ,,PREGOVARJSHTITE,,PO PRESAEDILNITELNIJT PROTZES,ZASHTO TOVA NE E
NAPRAVENO?!A,,VPISVANE,,I,,ZASHTITA,,BI TRJBVALO DA SE PRILAGA I PO VSJKO VREME!AKO,DNES RESHA
DA SI ZASHTITJ,NJKOJ MESTNA MARKA ILI PRODUKT,KOI I S KAKVO PRAVO,SHTE NI ZABRANJVA!ILI SA RESHILI DA SI PRISVOJVAT NASHI MARKI I PRODUKTI,ILI DA OKAZVAT NATISK ZA NESHTO DRUGO!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки