Превозвачи алармират: Малките населени места ще останат без транспорт


Превозвачи алармират: Малките населени места ще останат без транспорт
Като няма автобуси, спирките стават... кръчми. Иновация от странджанското село Младежко Снимка: е-бургас
24 Януари 2019, Четвъртък


Автобусите изминавали по над 300 км дневно за приход от 20-тина лева

Автор: Янко Крумов

Държавата спешно трябва да реши дали ще субсидира транспорта в слабонаселените райони в Бургаско. За среща между държавните институции,  кметовете на общини и активни действия апелира регионалният представител на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Румен Христов, управител на едно от най-големите частни транспортни дружества в Бургас.

Фирмата обслужва линии от общинските транспортни схеми на Карнобат и Малко Търново, по които обаче загубите стават все по-големи.

Малкият брой пътници е заради обезлюдяването. Общините обявяват обществени поръчки, като комбинират една силна линия, например тази до Бургас, с още три-четири до слабо населени села, за да гарантират транспортната връзка. Това обаче генерира големи загуби и ако превозите не бъдат субсидирани, скоро няма да има кой да ги извършва.

„В Община Малко Търново в някои дни от седмицата покриваме вътрешните връзки, като изминаваме над 300 километра, а приходът е 20 лева. Затова държавата трябва да реши дали има ангажимент към населението в тези райони и дали ще подсигури транспорта. В момента ние успяваме да оцеляваме единствено благодарение на летния сезон”, допълва Христов.

Превозвачът среща и друг голям проблем, а именно изплащането на компенсациите за издаването на абонаметни карти с намаления  за ученици, пенсионери и други  групи граждани.

„Компенсацията за една издадена карта по междуселищни линии с дължина над 20 километра е 9,15 лв. Сумата не е променяна от 10 години, но по-сериозният проблем е, че някои общини я изплащат само наполовина”, допълва Христов.

Затова той апелира за диалог между държавата, общините и бранша и  решение, което да е ефективно както на превозвачите, така и за жителите на отдалечените райони.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки