Сребърна табла, подарена от русенци на княз Александър I, се предлага на аукцион във Виена


Сребърна табла, подарена от русенци на княз Александър I, се предлага на аукцион във Виена
Снимка: РИМ-Русе
23 Януари 2019, Сряда


Виже каква е началната цена за антиката


Сребърна табла, подарена на първия български княз Александър I от русенци, предлага на своите клиенти един от най-големите аукциони в Европа „Dorotheum“ във Виена. Подносът е с дървена основа, две дръжки, а за изработването му е използвана техниката филигран.

В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Руссе“. В посвещението са посочени също месец и година -  юни 1879 г. – това е времето, когато княз Александър пристига в Русе.

Най-вероятно таблата е подарена на българския владетел именно при посрещането му от русенската общественост. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век.

В обявлението на австрийския аукцион е посочена начална цена за антиката от 3000 евро. Търгът ще се проведе на 28 януари.

В списъка на австрийската „Dorotheum“ са включени още и други сувенири и вещи от домакинството на княз Александър I, сред които порцеланови сервизи за хранене от Майсен, свещници, вази, луксозни комплекти за кафе от Бохемски порцелан със митологични сцени „Венера и Купидон“, „Сатир и Диана“, както и сребърен чайник, изработен в Санкт Петербург.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки