Онкологията в Стара Загора се сдоби с модерен апарат, какъвто досега имаше само в столицата


Онкологията в Стара Загора се сдоби с модерен апарат, какъвто досега имаше само в столицата
Снимка: Областна управа Стара Загора
22 Януари 2019, Вторник


Вижте за какво служи той

Автор: Десант

Отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център в Стара Загора вече разполага с уникалната по рода си хибридна СПЕКТ/KT система. В България има още 6 такива апарата, като всички те са в София.

Апаратурата е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични заболявания.

Наличието на модерното оборудване в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите. Екипът на отделението, начело с д-р Диана Гешева, с дългогодишен опит в SPECT изследванията, е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма „Сименс Хелткеър“.

Предимството на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това е уникално функционално морфологично изображение, което съчетава предимствата на двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване.

Хибридният апарат предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията.

Той е закупен със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., като „Мини Марица-изток“ ЕАД също е съфинансирало покупката на модерната техника.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки