Русенци, помните ли бръснарските столове във формата на лебед и кон? Вижте каква е съдбата им


Русенци, помните ли бръснарските столове във формата на лебед и кон? Вижте каква е съдбата им
21 Януари 2019, Понеделник


Изследвания по темата за бръснарите у нас има д-р Диляна Иванова, която днес живее в Чикаго. Тя проследява както прическите и модата в тях, така и мястото на бръснаря като разказвач

Автор: Силвия Горанова

Поколения русенски деца си спомнят за кончето – въртящ се стол, на което сядат, за да бъдат подстригвани. Конче за по-големите деца и лебед за най-малките са атракции, специално произведени за салона на ул. „Петко Д. Петков“. Днес те пристигнаха като дарение в Регионалния исторически музей в Русе.



За наличието на двата детски стола сигнализираха няколко русенци, които си спомнят как в миналото са водили децата си, за да се подстригват там.

Хората изразиха притеснения, че днес, когато салонът вече не работи, кончето и лебедът остават с неясна съдба, затова е добре да бъдат спасени и запазени в музея. Г-жа Димитрова, дъщеря на една от собственичките на фризьорския салон, с готовност се съгласи да предостави двата артефакта на музея. 

„Винаги съм завиждал на момчетата в центъра – подстригваха ги на кончето, а при нас слагаха по една дъска на големия стол и това е, фъка те бай Хопсеп…“

„Помня, че мразех да ме подстригват, качваха ме на оня проклет кон и аз ревях през цялото време. След това мама ме водеше на сладкарница „Куба“ да ям саварина“.



След  1944 г. комунистическата власт създава кооперативи – както в селото, така и в града. Бръснарите в Русе са обединени в ТПК „Хигиена“. Управлението се намира на ул. “Петко Д.Петков“, където е и един от най-представителните салони, включващ и отделение за подстригване и прически на деца.

Изследвания по темата за бръснарите у нас има д-р Диляна Иванова, която днес живее в Чикаго. Тя проследява както прическите и модата в тях, така и мястото на бръснаря като разказвач.

Бистренето на политика в бръснарницата постепенно става опасно заради възможни подслушвания от властта.

Днес детските прически са подвластни на филмови или сценични герои, а в миналото децата масово са подстригвани „на паничка“ или „нула номер“, когато остригването е било форма на наказание.

Кончето и лебедът – столове от бръснарски салон в центъра на Русе, са места на памет в разказването за близкото минало. Експонирани са на последния етаж в Екомузей с Аквариум.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки