Българка и петима сирийци остават в ареста, част са от разбитата група за международен тероризъм


Българка и петима сирийци остават в ареста, част са от разбитата група за международен тероризъм
20 Януари 2019, Неделя


Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточни Румяна Арнаудова

Автор: Десант

Прокуратурата поиска постоянно задържане за петима от задържаните над 40 души при акцията в петък, при която бе разбита група за международен тероризъм.

Вчера шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за "Хоризонт" по БНР говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточни Арнаудова.

За арестуваните утре ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение- задържане под стража, допълни тя:

"Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия.

Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране - пряко или косвено - на терористична организация.

Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България".

Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като "Хавала".

Сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.



В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки