Областният управител на Стара Загора Гергана Микова бе наградена с юбилеен медал „100 години Първа световна война“


Областният управител на Стара Загора Гергана Микова бе наградена с юбилеен медал „100 години Първа световна война“
Снимка: Областна управа Стара Загора
18 Януари 2019, Петък


В Казанлък започнаха тържествата, посветени на 130-ата годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

Автор: Десант

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова бе наградена днес с юбилеен медал „100 години Първа световна война“. Той й бе връчен от зам.-министър председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествата, посветени на 130-ата годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Отличието й бе присъдено за съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия и за разпространение и утвърждаване на българската военна традиция. 

С юбилейни медали бяха отличени също кметът на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Пламен Йорданов  и изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев.

Празниците по отбелязването на годишнината започнаха в парк „Розариум“ в Казанлък. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани и сведоха глави в знак на почит пред подвига на героите, паднали за свободата на България.

Венци и цветя бяха поднесени и на паметната плоча на създателите на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк подпоручик Константин Георгиев, който е автор на текста, и Михаил Шекерджиев – композитор на мелодията. Маршът „Велик е нашият войник“  по-късно, през 2001 г. става и химн на Българската армия. 

В рамките на честванията на 130-годишния юбилей във военно формирование 22 180 бе открита и Стая на бойната слава и летопис на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Гостите поднесоха цветя пред паметника на 23-ти пехотен Шипченски полк. Монументът е изграден през 1902 г. и се намира в двора на формированието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки