Трима пернишки фотографи показват Сурва в Чикаго


Трима пернишки фотографи показват Сурва в Чикаго
18 Януари 2019, Петък


Тазгодишното 28-мо издание на фестивала се очертава като най-мащабното от всички до сега със 7514 участници

Автор: Десант

Автентичният обичай и фестивала Сурва ще бъдат показани в изложба и извън пределите на страната. Специална експозиция ще покаже мистиката на празника в българския център „Магурата“ в Чикаго. Откриването й ще бъде на 19 януари, предшествана от прожекция на филм за Сурва.

В изложбата ще бъдат показани уникални образи и безценни моменти, запечатани от фотографи, които от години отразяват мащабното събитие. Сред авторите на снимките са Йоана Такова, Снежанка Борисова и Андон Тацев. Експонатите са показвани в Националния дворец на културата в София.

Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кметът на Община Перник Вяра Церовска и нейния колега Крейг Джонсън – кмет на чикагското предградие Елк Гроув .

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Тазгодишното 28-мо издание се очертава като най-мащабното от всички до сега със 7514 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 19 групи от чужбина.

Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

28-ят Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019 ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 25, 26 и 27 януари в Европейската столица на сурвакарските игри – Перник.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки