Кметът на Банско: Остава да чакаме лифтовете да остареят


Кметът на Банско: Остава да чакаме лифтовете да остареят
16 Януари 2019, Сряда


Върховният административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин"

Автор: Десант

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети буквално три дни преди началото на 2018 г. Сегашното решение е на петчленен състав, а мотивите на върховните съдии са изложени в 30 страници.

Делото бе образувано по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право.

Според съда, който се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

Днешното решение е окончателно. С това определение на 5-членен състав на ВАС решението на МС от 29 декември 2017 година за промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" се отменя, а с това и искането за втори лифт в Банско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленния състав на Върховния административен съд, информират от МОСВ.

В интервю за actualno.com кметът на Банско Георги Иконономов коментира, че приема решението на ВАС с неприятно чувство, но след като съдът така е решил, че не трябва да се развива ски спорта и ски туризма, общинската администрация в зимния яни курорт ще се съобрази с това негово решение.

Икономов обаче е на мнение, че решението на Върховния съд блокира абсолютно всичко! "С него се казва: "В планината не може да строите спортни съоръжения. Точка". Оттук-насетне ще изчакаме тези лифтове да остареят, да станат като тези, които са на Витоша, на 50-60 години. И това е." - обобщава кметът на Банско.

Той припомня, че от години апелира във всичките си интервюта, че изобщо не е въпросът във втората кабинка, в Плана за управление и неговото изменение. "Въпросът е в това иска ли държавата да развива ски спорта, или не. Не в Банско, а в цялата държава. Ако иска, трябваше да се промени Законът за защитените територии така, че да бъде категоричен. Не няколко състава в годините назад да имат едно тълкуване на член 21 от този закон, а този състав да има коренно противоположно тълкуване. Което означава, че самият закон не е ясен и категоричен.

Толкова ли е трудно да се напише: "Разрешава се строителството на спортни и туристически съоръжения" или "Забранява се строителството на спортни и туристически съоръжения"?! Щеше да е лесно за всички. Нямаше да се занимаваме с тълкувания, с обжалвания години наред. Това е в основата. Уж всички се хвалим, че ски туризмът е на второ място след летния. Тогава защо законовата база не е направена така, че да го улесни, а не да го спира!?" - пита риторично Георги Икономов.

"Тъжен, да не кажа трагичен ден за българската икономика и туризъм. Това е". Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в кулоарите на парламента окончателното решение на ВАС за Пирин. "Имам съмнения, че е оказан натиск, само това ще кажа", добави той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки