В парламента: НФСБ гласува против преговорите със САЩ за F-16 (ОБНОВЕНА)


В парламента: НФСБ гласува против преговорите със САЩ за F-16 (ОБНОВЕНА)
Йордан Апостолов Снимка: Флагман
16 Януари 2019, Сряда


В медиите и пред хората се говори едно, а де факто се изпълнява друго, коментира поведението на БСП детутатът от НФСБ Йордан Апостолов. Тези дебати са доста срамни и позорни и ако Димитър Списаревски е свидетел на това, ще се обърне в гроба, добави лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

Депутатите от НФСБ и „Атака” са гласували „против” преговорите с правителството на САЩ за закупуване на изтребители F-16. Това е станало днес на закритото за медиите заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, съобщава Флагман.бг.

Припомняме, че кабинетът „Борисов 3” поиска мандат от Народното събрание за преговори със САЩ за сделка с цел подобряване на параметрите на офертата.

Днес имаше две заседания на парламентарни комисии – тази по отбрана и бюджетната. След заседанието на първата комисия военният министър Красимир Каракачанов обяви, че само БСП и „Воля” не са подкрепили преговорите със САЩ.

Каракачанов е министър от квотата на „Обединени патриоти” (ОП) и на партия ВМРО. Тънкият момент е, че в Комисията по отбрана коалицията ОП е представлявана само от хора на партията на Каракачанов.

В бюджетната комисия коалиционните партньори на ВМРО – „Атака” и НФСБ, са гласували „против” преговори със САЩ. Там депутатите от ОП са трима – Йордан Апостолов (НФСБ), както и Николай Александров и Маргарита Николова („Атака”).

„В бюджетната комисия и тримата гласувахме „против”. И проектът нямаше да мине, защото гласовете са 11 на 11, но просто от БСП за мен умишлено ги нямаше двама човека. Затова и при гласуването бяхме 11 „за” срещу 9 „против”.

При такова важно гласуване не може другите политически сили да са мобилизирани и абсолютно всички членове на Комисията да са там, а пък точно от БСП, които уж са най-големия противник на тези самолети (поне от изказванията на Румен Гечев и Славчо Велков в медиите), и да не дойдат.

Тези двама човека могат по правило, дори и да отсъстват, да възложат гласа си на друг техен човек от тяхната група. За мен е странно, че не са го направили”, коментира пред Флагман.бг Йордан Апостолов. 

Според него това не е случайно.

„Аз тук виждам някаква завера - че в медиите и пред хората се говори едно, а де факто се изпълнява друго. Просто ГЕРБ си бяха осигурили комфорта, те бяха спокойни. Даже и утре за пленарна зала са спокойни. Казват „нас въобще не ни вълнува това нещо, това е тема, която е приключила за нас”, обясни депутатът.

Ключова в случая отново се оказва ролята на ДПС, които са подкрепили преговорите със САЩ. Дали обаче това ще е достатъчно при окончателното гласуване в пленарна зала утре, предстои да разберем.

"Тези дебати са доста срамни и позорни и ако Димитър Списаревски е свидетел на това, ще се обърне в гроба". Това заяви малко по-късно и лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов. 

"Единственият начин за опазване на небето над България е чрез ракетни бази", смята Симеонов.

По думите му е нелепо да разчитаме на 8 и след пет години на 16 самолета да защитават небето на България от съседни сили, които разполагат със стотици и хиляди бойни самолети. Това според него е неразумно и неуместно харчене на пари.

"Освен това би следвало самолетите ни да са европейско производство", изрази мнение Симеонов.

Нарушава се и парламентаризмът според него, а страната се превръща от парламентарна република в нещо по-различно.

"Когато се изопачават първоначални условия в полза на един от участниците, това е позорно", коментира Симеонов.

"Италия и Швеция ще обжалват едно такова решение", убеден е лидерът на НФСБ.

Ако дебатът трябва да продължи, предложението трябва да бъде прието, но цената, срокът и техническите параметри да не бъдат променяни. Тогава партията ще подкрепи решението, увери Валери Симеонов.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Тотото
21.01.2019 19:06:41
0
0
Едни наши хора да отскочат до Атина и да кажат: Вие имате много авиони и искаме да купим 10 от тях. Същите хора да заяви същото и пред Анкара и Москва.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки