Първият уредник на музея на Апостола написва история на Карлово


Първият уредник на музея на Апостола написва история на Карлово
15 Януари 2019, Вторник


Историческите факти в тази книга разкриват живота на Теофан Райнов, „връстник и другар на Левски и Каравелов“, съидейник на Раковски и Мацини

Автор: Десант

Сборникът „Карлово късчета история“ Светла Славчева посвещава на паметта на своя дядо Никола Славчев – краевед, историк, изследовател на Карлово и карловския край, първият уредник на музея на Васил Левски.

Изданието е фототипно и съдържа четири книги наЪ, излезли от печат между 1934 и 1949 година. Те са със заглавия: „Теофан Райнов като революционер и възрожденец“; „Брайко х. Генов като народен будител“; „Храмът „Св. Николай“ в град Карлово“; „Родното място на Христо Ботев“ , както и други ценни статии, факсимилета от писма, снимки на Карлово.

Една голяма мечта води Никола Славчев през целия му живот да проучва стопанското, културното и революционно минало на родното Карлово и карловския край, за да напише неговата история. Голям интерес проявява и към историята на розата и розопроизводството. Има подготвена книга за печат „Минало, настояще и бъдеще на розовата култура и индустрия“.

В ръкопис е и „Карлово в своето стопанско, културно и революционно минало“. Никола Славчев изучавал кооперативното движение в България и публикувал статии за него. Бил е член на Научния институт „Христо Ботев“, дописен член на Етнографския и Археологическия музей.

Историкът Никола Славчев не оставя своя биография. За него четем в книгата на Дора Чаушева „Първият уредник на музея на Апостола“, която събужда интерес към името на краеведа и съживява спомена за него, пише с благодарност внучката му Светла, която е съставител на сборника „Карлово късчета история“.

Историческите факти в тази книга разкриват живота на Теофан Райнов, „връстник и другар на Левски и Каравелов“, съидейник на Раковски и Мацини; градежът с дарителски средства и труд на храмът „Св. Николай“ и отношенията между българи и турци по време на Възраждането; изследванията на Никола Славчев дават много ценна информация в спора за месторождението на Христо Ботев.

Всички късчета история в тази книга са безценен дар за града на Апостола.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки