Защо Мара Бунева убива Велимир Прелич


Защо Мара Бунева убива Велимир Прелич
14 Януари 2019, Понеделник


Отговорът дава Елисавета Шапкарева, член на Управителния съвет и организационен секретар на Българското сдружение на родовете от Македония

Автор: Десант

Мара Бунева убива Велимир Прелич заради мъченията, които той извършва над нейните братя студенти и защото обича Отечеството си. Това каза Елисавета Шапкарева, член на Управителния съвет и организационен секретар на Българското сдружение на родовете от Македония пред агенция Фокус по повод 91-годишнината от атентата срещу Велимир Прелич в Скопие и смъртта на българската революционерка.

Именно такова е обяснението, което самата Мара Бунева дава на сръбския офицер, който пристига пръв на мястото на атентата. Тя разказа, че Велимир Прелич е юрисконсулт на Скопското велико жупанство – юридически съветник на Скопска Бановина.

„Основната причина за смъртната му присъда е процесът, който той води срещу български студенти, членове на Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО) излезли на протест за правата си.

Тези младежи, заради българското си самосъзнание, са подложени на нечувани изтезания от хората на Прелич. Всъщност смъртната му присъда, издадена лично от лидера на ВМРО Иван Михайлов, се обявява още преди студентските процеси в Скопие“, каза още Шапкарева.


В категории: Новини , История , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки