Преславните дни във Велики Преслав ще са през май


Преславните дни във Велики Преслав ще са през май
11 Януари 2019, Петък


Съборът на средновековното културно наследство там се провежда в чест на великия цар Симеон I

Автор: Десант

Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история, организиран от Община Велики Преслав, Археологически музей „Велики Преслав”, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”.

„Преславни дни - Велики Преслав 2019” ще се проведат на 4 и 5 май в Дворцов център на НИАР „Велики Преслав“, уточняват от археологическия музей в старата ни столица. 
.
Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от IX-Х век.

Акценти на събитието са старите забравени занаяти, храна, облекло, въоръжение и снаряжение, военни изкуства от периода на средновековието.

И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, коване на метални предмети от бита и въоръжението, изработване на керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна.

Посетителите ще могат сами да изработят керамичен съд, да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни културно наследство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки