Правителството обсъжда доклада на МО за евентуална доставка на изтребители Ф-16


Правителството обсъжда доклада на МО за евентуална доставка на изтребители Ф-16
09 Януари 2019, Сряда


Ако бъде приет докладът, Министерски съвет ще трябва да го представи на парламента, а той трябва да даде мандат за проекта на договор

Автор: Янко Крумов

Правителството ще обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за доставка на изтребители Ф-16. Докладът препоръчва американските самолети заради факта, че доставката на системи не е обвързана с преговори с трети държави, както е при шведските „Грипен“-и.

Многократно в дните преди и след Нова година политическото ръководство изтъкваше, че изборът е и стратегически заради дългогодишното ни партньорство със САЩ, припомня БНР.

Президентът Румен Радев обаче обяви конкурса за опорочен. „Правителството ще изхарчи много повече за по-малко самолети в разрез с обявената процедура“, каза той. Обществена тайна е, че държавният глава лобира за "Грипен".

Ако бъде приет докладът, Министерски съвет ще трябва да изготви доклад и да го представи на парламента, а той трябва да даде мандат за проекта на договор.

На редовно си заседание днес правителството ще приеме Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за тази година. В дневния ред е внесена за одобрение и Национална програма за ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

С постановление ще се приеме и правилникът за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология. На заседанието ще бъдат обсъдени и промени в Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим.

Очаква се да бъде внесено и предложението да се отложи спорният закон за горивата, заради който малките търговци заплашиха с безсрочни протести.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки