Ще подобряват пречиствателната станция за отпадъчните води на Приморско и Китен


Ще подобряват пречиствателната станция за отпадъчните води на Приморско и Китен
Снимка: Община Приморско
08 Януари 2019, Вторник


Първата копка за реализиране на проекта вече е факт

Автор: Десант

С официална  церемония, състояла се край Пречиствателната станция (ПСОВ ) в Китен, беше дадено началото на физическото изпълнение  на  „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско- Китен“, съфинансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, чрез кохезионния фонд на Европейския съюз, национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България и собствен принос на Община Приморско.

Основната цел на проекта е подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК - сектора на територията на изпълнение на проекта. Пречиствателната станция е проектирана да събира и третира отпадъчни води за 55 000 ЕЖ.

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов сподели, че проектът е плод на седем години упорит  труд на целия екип, съвместно с Министерството на околната среда и водите и Управляващият орган на Околна среда. Той изтъкна, че като община, която залага на развитието на туризма, Приморско има голяма нужда от тази инвестиция и това ще се отрази изключително ползотворно на предлагания от общината туристическият продукт.

Конкретните цели, които ще се осъществят с реализацията на проекта, са намаляване на несъответствието по отношение пречистване на  отпадъчните води - постигането на  съответствие с Европейското екологично законодателство, както и постигане на устойчиво регионално развитие в областта на екологията. 

От съществено значение е опазването на природните ресурси, които са база за развитие и конкурентоспособност и повишаване качеството на живот на населението  в общината, чрез осигуряване на здравословна и благоприятна среда.

Общият бюджет  на проекта  е 22 272 73,01 лв., а срокът за изпълнение на СМР е 12 месеца от даването на строителна линия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки