ВАС се произнесе в полза на Поморие по казуса, свързан с източния плаж


ВАС се произнесе в полза на Поморие по казуса, свързан с източния плаж
08 Януари 2019, Вторник


Върховните магистрати връщат за ново разглеждане отхвърлената от КЗК жалба на общинската администрация срещу скандалната концесия на „Поморие-изток”

Автор: Десант

Сезиран, след отказа на Комисията за защита на конкуренцията да образува производство за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж „Поморие-изток”, Върховният административен съд се произнесе в полза на Община Поморие.

До подаване на жалба се стигна след като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие-изток” и стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. Крайбрежна, която е транспортна улица и пешеходна зона.



Въпреки изложените от кмета на Поморие Иван Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), КЗК отхвърли жалбата с мотиви, че не е спазен 10-дневният срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в „Държавен вестник”.

В определението на ВАС пише, че единствения приложим ред за обжалване, включително и от кмета на Поморие като заинтересовано лице, е действащият в момента Закон за концесиите /ЗК/. 

При извършена от съда служебна справка в Националния концесионен регистър се е установило, че липсва обявление за откриване на процедура.

На интернет страницата на Министерството на туризма е публикувано съобщение за провеждане на конкурса и е налице препратка към пълния текст на решението, но никъде не е посочено на коя дата това решение е публикувано съгласно изискванията на ЗК.

Обявление за процедурата не е публикувано и понастоящем, следователно  според ВАС 10-дневният срок за обжалване не е започнал да тече, т.е подадената жалба против Решение на Министерски съвет не е просрочена, а по-скоро е преждевременно подадена и е следвало да бъде разгледана от КЗК по съществото ѝ.

След направените изводи, Върховният административен съд отмени разпореждането на КЗК, считайки го за неправилно и постановено при допускане на съществени нарушения и върна преписката за повторно разглеждане и произнасяне по жалбата на кмета на Община Поморие Иван Алексиев.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки