Нерадостната съдба на „железничарската" хижа „Родина“


Нерадостната съдба на „железничарската" хижа „Родина“
Снимки: ГИ за обществен и релсов транспорт
02 Януари 2019, Сряда


Станцията е разположена на Витоша, на 4 км от местността Златните мостове в близост до Боянския водопад

Автор: Десант

Хижа „Родина“ не работи повече от десетилетие. В периода 2003 - 2008 г. сградата е ипотекирана като част от серията заеми, изтеглени от ръководствата на БДЖ, които довеждат дружеството на ръба на фалита. След това, поради непогасяване на вноските, хижата е запорирана, а в края на 2016 г. бе обявена за публична продан от Частен съдебен изпълнител за около 1 млн. лв.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт е подала сигнал до прокуратурата за тази продажба, като по последна информация сградата все още е държавна собственост, но неясно защо не се използва и е оставена на произвола на съдбата.



Хижа „Родина“ на Български държавни железници (БДЖ) е построена преди 79 г. - през 1940 г. по проект, дарен от семейството архитекти и любители планинари Райна Дамянова и Атанас Делибашев. Станцията е разположена на 4 км от местността Златните мостове в близост до Боянския водопад на надморска височина 1566 м.

Архитект Делибашев, заедно с арх. Иван Бояджиев е автор на проекта за хотел „Железничарски дом“, известен още като "Дом на железничарите и моряците" до Централна гара. Днес там се помещава Синдикален дом на културата на транспортните работници в България, заедно с кино „Освобождение“.

Арх. Делибашев е бил част от архитектурното бюро към БДЖ в периода 1937 – 1944 г. и остава като архитект в железницата до 1951 г.




В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки